Scooter, helm, zonnebril en go!!!

We vertrekken richting het Kastanjeplein, de westzijde wordt gemarkeerd door de Belgische observatietoren van de Eerst Wereldoorlog. Van hieruit konden de waarnemers de vijandelijke artillerie, troepenbewegingen en aanleg van nieuwe vestingen observeren en de waarnemingen doorseinen aan de eigen artillerie. In de Tweede Wereldoorlog werd de toren weer in gebruik genomen door de Duitse bezetter. Ze bouwden boven op de observatietoren een mitrailleursnest in baksteen.

Via het Sint-Katharina Kapellepad rijden we naar Rousdamme. Geniet intussen met volle teugen van het mooie vlakke polderlandschap. Opgepast we steken de Rousdammestraat over en volgen nu het Oude-Aa-vaartpad. Behendig nemen we de hindernissen, brugje over, brugje onder. We bevinden ons nu in een uniek polderlandschap n.m.l de uitgestrekte beschermde komgronden van Lampernisse. Hoor de stilte, zie de charme van de prachtige historische poldergraslanden. We rijden verder over het monumentale bakstenen boogbrugje ( de Paardenbrug) , over de Grote IJzerdijk naar Fortem . Daar kunnen we op zoek gaan naar ’t mout-& brouwhuis “De Snoeck”. Het museum van de dorst!! Bezoek aan de brouwerij en mouterij uit de 19de eeuw is mogelijk mits reservatie. In de museumherberg kan de bezoeker kiezen uit meer dan 150 streekbieren om te degusteren.

We nemen het jaagpad naast de Lo – vaart en scooteren naar Oeren. In “De Leute”, een volkse taverne, kun je in een ongedwongen sfeer genieten van een boerestutte of een nostalgisch pintje. Wil je het liever authentieker? Rij een klein beetje verder tot bij Christel van “Over Vlees”. Hier kunt in alle rust een koffie drinken en genieten van het leven op de buiten. En passant passeer je de voormalige Sint-Apolloniakerk, een slanke stenen naald bekroont de vierkante toren en de volksmond beweerd, dat kerken met een stenen naald moesten dienen als oriëntatie voor de vissers langs onze kusten. Zo is de kerktoren van Oeren, wanneer de zon erop schijnt, zeer ver in de zee te zien. De Belgische militaire begraafplaats , dat rond de Sint-Apolloniakerk gelegen is werd in 2008 als monument beschermd.

We scooteren vrij, vrolijk en gerelaxt verder naar het pittoreske dorpje “ Beauvoorde” met zijn feeërieke Kasteel. Een geleid bezoek aan het kasteel biedt ons niet alleen een unieke inkijk in de romantische leefwereld van de excentrieke edelman Arthur Merghelijnck, maar stelt bovendien een schat aan 17de – Eeuwse meubelstukken, schilderijen en huisraad tentoon. Misschien is het gezellig mysterieus koffie-thee huisje “Toe Tuzend”, waor Olleman welgekomn is, al open.

Vrolijk en vol jolijt scooteren we door dit charmant stukje Westhoek “alias Bachten de Kupe”. De groene weiden met grazende koeien, een hoeve en in de verte een kerktoren geven ons een nostalgisch gevoel. De rust wordt hoogstens onderbroken door een tuffende tractor. Enjoy !!!! Zo rijden we Leisele binnen, de unieke dorpskern is sedert 1996 een beschermd dorpsgezicht en is gelegen tegen de Franse grens. Hier hangt een ongelooflijke rustige, ongedwongen, Franse sfeer in de lucht. Met volle teugen genieten…., adem in en uit…..En scooteren maar, op naar Hondschoote, een gemeente in het Franse departement Nord, in Frans-Vlaanderen en de Franse Westhoek. De uitspraak in het Frans klinkt als onsjot of ons kot. Hondschoote is geen grote stad, maar heeft een imposante en indrukwekkende kerk. Eglise Saint-Vaast gelegen aan het Place Du General De Gaulle. Het betreft een bakstenen gotische hallenkerk met een 82 m hoge toren ( genaamd Witte Torre) gebouwd in witte bakstenen. Deze kerk heeft een merkwaardige hoge stenen spits. Op de plaetse (marktplaats) bevind zich ook Hotel de Ville ( Mairie d’Hondschoote). Dit is het oudste stadhuis uit de streek. Voila. We vervolgen onze weg en rijden over de “schreve” naar Houtem, een verstild landbouwdorp, die op de lijst staat van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. De” dorstigen” laven? Het kan, in ’t klein plezier!! Na dit werk van barmhartigheid rijden we nu de Moeren in, jarenlang een uitgelezen terrein voor smokkelaars. De “Blauwers” hielden er zich bezig met het blauwen ( de smokkel) van sterke drank en tabak. Door weer en wind en bij nacht en ontij trokken de douaniers (de kommiezen) er te voet of met de fiets op uit om de “blauwers” in de kraag te vatten. De douane schuilhuisjes boden een welkome verpozing aan de ambtenaren der Douane en Accijnzen. Het commiezenkotje (schuilhuisje) op de hoek van de W.Coberghestraat en de Noordmoerstraat is het laatst overgebleven schuilhokje van de drie die destijds gebouwd werden. Een uniek restant uit een tijd dat er nog grenzen waren. Nog een hemels ijsje smullen? Stop dan nog even aan de hoeve St-Flavie om te proeven van hun artisanale roomijsjes. En nu geef maar” buzze”….naar Steenkerke en vandaar naar Eggewaartskapelle. Via het Molenpad komen we aan in het dorpje Avekapelle met zijn Oude Zeedijkmolen. Hier volgen we de landelijke veldwegel, weg van de plat gereden paden. Opgepast ! We moeten wel de Veurnestraat over. Vlotjes rijden we via het pittoresk brugje over de proostdijkvaart naar het sfeerrijke polderdorpje Booitshoeke. Neem nog een laatste foto van de mozaïek gekleurde kasseientapijt voor het bijzondere kerkje. Nu , de laatste eindspurt tot aan ’t Paradijshof

Nog zin om na te zinderen in de Sint-Antoniushoeve? Proef hun huisgemaakte picon en geniet nog na van deze ongelooflijke dag.

PS: we raden dagtrips af voor jongeren minder dan 6 jaar.