Route Wijnendale

De Route Wijnendale is een dagtrip van 70 km 

Helmen aan, zonnebril aan en we vetrekken richting Stuivenkenskerke( misschien is het stemmige, authentieke dorpscaf√© “in de vicogne” al open) en vandaar naar Oud-Stuivenkenskerke. Het brugje over, de veldwegel in. De karkassen van de twee petroleumtanks komen in zicht. We passeren de Dodengang of “Boyau de la Mort”, een complex van bewaarde loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. We volgen de rivier “de IJzer” tot in Diksmuide. De Portus Dixmuda ( de jachthaven) ligt in de schaduw van de IJzertoren, het symbool van vrede in Vlaanderen. We doorkruisen Diksmuide naar de Paddestraat, een landelijke kronkelende weg langs de Handzamevaart. Rustig en genietend scooteren we door de Handzamevallei, richting het Praetbos. Opgepast: we moeten de drukke Wijnendalestraat over!! Aan de rand van het praetbos bevindt zich het Duits Militair kerkhof van Vladslo. Op deze begraafplaats, in de stilte van het bos, drukt het Treurend Echtpaar het leed uit van alle ouders die in de oorlog een zoon verloren. De beelden zijn van de Duitse kunstenares K.Kollwitz. We keren een stukje terug tot aan de Brugse Heirweg en scooteren vrij, vrolijk en gerelaxd door het Houtland. Sinds 2002 is het Houtland een erkend Regionaal Landschap. De bomenrijen (dreven) tussen de velden zijn een typisch kenmerk van het landschap. Opgepast: nogmaals moeten we de Wijnendalestraat over. En scooteren maar!!! Wat een vrij, heerlijk, gelukzalig  gevoel !!!! Op naar de Ruidenberg, een verhoging ( heuvel ) in het vlakke land die aanleiding heeft tot vergezichten tot diep in West-Vlaanderen. Vlotjes en al scooterend vervolgen onze weg en rijden door het Wijnendalebos. Het kasteel van Wijnendale is een waterburcht, het huidige kasteel is grotendeels een 19e-eeuwse reconstructie. De oudste vleugel wordt bewoond door de eigenaren, de andere vleugel is als toeristisch museum publiek toegankelijk.  

Vol jolijt scooteren we verder…., en ” en passent” rijden we voorbij het Lange Max museum. Dit museum heeft de focus op de Duitse zijde. In brasserie De Lange Max kunt u tevens terecht voor een geurend tasje koffie, een streekbiertje of een lekker hapje.  

Spread your wings and drive, naar zevekote en via een landwegeltje naar mannekensvere, en volgen iets verder de kronkels van de IJzer, passeren geduldige hengelaars, wiegend riet, watervogels, weilanden met grazend vee, een hoeve en in de verte een kerktoren.  

T’ Peerdt riekt zien stal !!!      T’ Antoontje is in zicht!!!!

In de zon en uit de wind, nestel u, proef onze zelfgemaakte picon en geniet na van deze ongelooflijke dag.