Nieuwpoort Jachthaven

De route jachthaven Nieuwpoort van 59 km is bedoeld voor een trip namiddag of volle dag.

Spread your wings and drive, naar de” straete die loopt naar de backe van Pervijse “, de Schoorbakkebrug!  We volgen de kronkels van de IJzer , passeren geduldige hengelaars ,wiegend riet, watervogels, weilanden met grazend vee, een hoeve en in de verte een kerktoren. De rust wordt hoogstens onderbroken door een tuffende tractor. Hoe idyllisch het hier nu is, zo desolaat, moerassig en compleet verwoest was het hier een eeuw geleden. De IJzerdijk en de IJzer waren cruciale elementen van de frontlijn tijdens de Eerste wereldoorlog.

Op de grens van Sint-Joris en Mannekensvere ligt de Uniebrug. Pas op! We rijden niet onder, maar op de brug ,en rijden rechts de Verschen Dijk op. Op de linkeroever van de IJzer, rijst hoog een massief  beeld van een soldaat op ,die dreigend kijkt in de richting van de IJzer, de handen gevouwen over het geweer, in militaire houding, alsof hij eerbetoon brengt aan zijn overleden makkers. Het gedenkteken wil herinneren aan de deelname van het Belgische 7de linieregiment aan de slag van de IJzer, in de periode 17-23 oktober 1914. We scooteren verder en nemen het jaagpad langs de IJzer.

Aan de rechteroever ,aan de monding van de IJzer ligt het waterspaarbekken. De perfecte locatie om te zeilen, kajakken of te windsurfen. De linkeroever herbergt de Nieuwpoortse  kampeerterreinen.

“Het sluizencomplex van Nieuwpoort” of beter gekend als “ De Ganzepoot”. De naam verwijst naar de vorm van het gehele complex. Deze plek speelde een belangrijke rol  tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oktober 1914 zorgde het openen van de sluizen voor de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Daarmee kwam een einde aan de oprukking  van de Duitse troepen. In het bezoekerscentrum  Westfront kom je meer te weten over de rol van het sluizencomplex en de onderwaterzetting. Aan het sluizencomplex staat ook  het  Koning  Albertmonument. Dit beschermd  monument  werd opgericht als een blijvende hulde aan alle frontsoldaten en hun aanvoerder Koning Albert1 in de Eerste Wereldoorlog. Het is opgetrokken uit klei, gedolven langs de IJzer. Resten van oorlogsmunitie zijn hier en daar nog terug te vinden in de stenen. Boven op de ringbalk is een wandelgang met oriëntatietafels, die een prachtig uitzicht over de IJzervlakte biedt.  Hier rijden we de Boterdijk op (en volgen een stukje de Plassendalevaart ) richting Lombardsijde. Achter de dorpskom van Lombardsijde ligt het beschermd natuurgebied “De Schuddebeurze duinen”. Hier werden bunkers, loopgraven en munitiedepots aangelegd tijdens de Tweede  Wereldoorlog.  De dorpskern ligt op anderhalve km van de Noordzee.

De jachthaven van Nieuwpoort is nu de grootste van Noord-Europa. Een kenmerkend zicht is de aanwezigheid van de vele zeiljachten.   Enjoy!!

Nieuwpoort, hoofdstad van de”  Versche ZeeVisch”!!  In de vismijn kan je letterlijk en figuurlijk de sfeer opsnuiven. De visveiling is een schouwspel dat alle zintuigen aanspreekt. Meerdere keren per week is er aanvoer van verse vis die ter plaatse geveild wordt. De vis die wordt verhandeld kun je meteen kopen in de viswinkels  op de kaai of proeven in een van de vele lokale visrestaurants. Heb je een  goestingetje  ga dan op zoek naar Vishuis  De Panger , waar elke dag verse vis aanvoer is van eigen boot “De Ramblers z279” en proef onder begeleiding van een viswijf de vesche gernoors .

Via het  kattesas , een smal sasje,  rijden we langs de oude jachthaven , het natuurreservaat “De IJzermonding” de havengeul  binnen. De IJzer is de enige Vlaamse rivier die uitmondt in zee. En  daar  waar zout en zoet water elkaar ontmoeten ,ontwikkelde zich een bijzonder biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders.

De Zee , het strand !! Een hemels ijsje smullen? Een heerlijk geurend kopje koffie drinken? En dit allemaal met zicht op zee!!  Omdat we niet op de zee-promenade  mogen rijden vervolgen we onze weg langs de leuke winkeltjes in de Albert 1 laan.                                           

We scooteren door de residentiële Simili- wijk.  En flaneren maar…

Via de Karthuizerduinen rijden we  naar het Zouavenpad, vrolijk en vol jolijt scooteren we door dit charmant stukje Westhoek “alias  Bachten de Kupe. De groene weiden met zowel de grazende koeien, de paarden en de brabander( het Belgisch trekpaard) zorgen voor een nostalgisch gevoel. Net voor het einde van de straat, voor de verkeerslichten  nemen we rechts het fietspad naar het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke of de Veurnevaart. We scooteren langs het kanaal tot aan de  Florizoonebrug.  Aan deze  brug staat het kunstwerk “Blij Weerzien”.  Deze beeldengroep symboliseert het versterken van de band tussen de landmens en de zeemens, tussen de dorpsmens en de toerist , tussen het “Blote” en de duinen. 

De” dorstigen” laven?  Het kan ,in het Dorstige Hart! Maar ook in d’Oude Pastorie in het gehuchtje Wulpen op de platse.  Na dit werk van barmhartigheid scooteren we verder door “Le Plat Pays” of “Mijn Vlakke Land”  of “t’ Blote” (zoals wij zeggen).   In Avekapelle gekomen wordt het iets avontuurlijker…. We scooteren via een landelijke veldwegel, weg van de plat gereden paden. Opgepast we moeten wel de Veurnestraat over! Vlotjes rijden we via het pittoresk brugje over de Proostdijkvaart naar het sfeerrijk polderstadje Booitshoeke. Nu nog een laatste eindspurt tot aan ’t Antoontje ?

 Geniet van een verfrissing op de binnentuin van onze Hoeve…santé.