Rond Diksmuide 41 Km

Aanrader voor een halve dag : 41km

En weg zijn wij…. Vol jolijt rijden we richting ons “dorpje Pervijze” naar het Kastanjeplein. Via het Sint-katharina Kapellepad en de Oude Aa- vaart rijden we richting Roudamme. Geniet intussen met volle teugen van het mooie vlakke polderlandschap. Opgepast! We steken de Rousdammestraat over en volgen verder het Oude-Aa-vaartpad. Behendig nemen we de hindernissen, brugje over, brugje onder. Hoor de stilte, zie de charme van het platte land.

We scooteren door Lampernisse, het stilste dorp van de Westhoek, gelegen tussen de uitgestrekte beschermde komgronden en prachtige historische poldergraslanden. De weidsheid en het uitgebreide netwerk van sloten en grachten is een verademing voor mens, zeldzame vogels en unieke flora. Onder de indruk van het open en authentieke landschap vervolgen we onze weg naar Oudekapelle en vandaar naar Sint-Jacobs-Kapelle. Het dorp is één van de vijftien charmante dorpen in de Westhoek en wordt ook omschreven als “ het midden van de wereld “ door de charme en de stilte die er heerst. De Via Yprensis ( pelgrimsroute in de Late Middeleeuwen) liep vanuit Nieuwpoort via St.Jacobskapelle naar Ieper en van daar naar Santiago de Compostela. Het kunstwerk van de pelgrim Sint-Jacob-de-Meerdere in de dorpskern nabij de kerk zet dit in de kijker. De dorstigen laven? Misschien is ‘tof dak open.

We volgen de kronkels van de IJzer, passeren de IJzerboomhaard ( ook hier kan er een hapje of een drankje genuttigd worden ) en “ en passent “ komen we voorbij de IJzertoren.

De IJzertoren is in de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog Op de toren staat, aan de vier zijden van de monumentale voet te lezen: Nooit Meer Oorlog in de vier talen van de strijdende partijen. Sinds enkele jaren biedt de toren plaats aan een museum, museum van de IJzer. In 2003 bereikte het museum de top 10 van meest bezochte musea in Vlaanderen. Bovenop de 84m hoge toren kan je trouwens genieten van een schitterend panorama over de frontlijn, Diksmuide en de Westhoek. Met zijn 84 meter is de IJzertoren het hoogste vredesmonument van Europa. Rustig en genietend scooteren we verder naar de Dodengang of “Boyau de la Mort”. Dit is een complex van bewaarde loopgraven uit de éérste Wereld -Oorlog . Het Belgische leger werd in 1914 teruggedreven tot Bachten de Kupe, waar in Oktober 1914 de slag om de IJzer plaatsvond. Aan de karkassen van de petroleumtanks nemen we links de veldwegel, naar Oud-Stuivekenskerke, in de éérste Wereld -Oorlog een Belgische voorpost. De toren van de parochiekerk werd als uitkijkpost gebruikt. Het “Onze-Lieve-Vrouwhoekje “ bestaat vandaag uit : de gedenkkapel O.L.V.-Ter Zege, het puin van de gerestaureerde voet van de kerktoren met daarop een orientatietafel die 35 belangrijke plaatsen uit de oorlog aanduidt, een demarcatiepaal en 41 gedenkzuiltjes van regimenten die deelnamen aan de slag van de IJzer.

Vrij, vrolijk en gerelaxt scooteren we, weg van de plat gereden paden , in het unieke Bachten de Kupe polderlandschap. De groene weiden met de grazende koeien , een hoeve en in de verte een kerktoren , worden we daar niet gelukkig van? De rust wordt hoogstens onderbroken door een tuffende tractor.

Via het natuurreservaat “ De Viconia Kleiputten”( dit 30 ha groot natuurgebied herbergt een divers planten en dierenrijk, een vogelkijkhut biedt een overzicht op de plas) scooteren we verder naar het gehuchtje Tervate. Dorst? Honger? En de Vigcone voorbij gereden! Misschien is het boetiek cafe’tje ’t zoetebekje open!

En opnieuw volgen we de kronkels van de IJzer, naar de “straete die loopt naar de backe van Pervijse”, de Schoorbakkebrug. Van hier begint ’t peerdt zien stal te rieken, Paradijshof is in zicht! Nog een beetje nazinderen in de Sint Antioniushoeve met een heerlijke Picon? Dat kan!