Nieuwpoort, stad van ”Versche Vis”

Aanrader halve dag = 37 km   

Spread your wings and drive, naar de “straete die loopt naar de backe van Pervijse” , de Schoorbakkebrug! Al over de brug rijden we links af en volgen de rechteroever van de IJzer. We volgen de kronkels van de IJzer, passeren geduldige hengelaars, wiegend riet en watervolgels . Via de Uniebrug in Mannekensvere rijden we rechts de Verschen Dijk op en volgen nu de linkeroever van de IJzer tot aan het sluizencomplex van Nieuwpoort. Nu naar de “vismijn” waar je letterlijk en figuurlijk de sfeer kan opsnuiven. Heb je een goestingetje? Ga dan op zoek naar ‘t vishuis De Panger en proef onder begeleiding van een viswijf (lokaal biertje) de vesche gernoors. Via het kattesas, een smal sasje, rijden we langs de oude jachthaven , het natuurreservaat “De IJzermonding” de havengeul binnen. Hier , waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, ontwikkelde zich een bijzonder biotoop met slikken, schorren, duinen , strand en polders. Onderweg naar Nieuwpoort Bad geniet je van dit wonderlijk, uniek, natuurgebied.

De zee, het strand!! Een hemels ijsje smullen? Een heerlijk geurend kopje koffie drinken? En dit allemaal met zicht op zee!! Omdat we niet op de zee-promenade mogen rijden vervolgen we onze weg langs de leuke winkeltjes in de Albert 1 laan. We scooteren door de residentiele Simili-wijk naar het Zouavenpad. We scooteren vrij, vrolijk en gerelaxt in deze rustige en typische polderachtige westhoek. We volgen het fietspad langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke tot aan de Florizoonebrug. De “dorstigen” laven? Het kan, in het Dorstige Hart! Maar ook in D’Oude Pastorie in het gehuchtje Wulpen op de platse. Na dit werk van barmhartigheid scooteren we verder door “t’ Blote” of het vlakke polderlandschap.

T’Peerdt riekt zien stal!! T’ Antoontje is in zicht!! In de zon en uit de wind, nestel u, proef onze huisgemaakte picon en geniet nog na van deze ongeloofelijke belevenis.