De Moeren

Aanrader dagtrip  = 69km

Vertrekpunt: Scoot and Food, Oude Nieuwpoortweg 1, 8600 Diksmuide (Pervijze).

Aanrader dagtrip :70 km

Toeren langs de Moeren, het klinkt niet alleen mooi, het landschap is al even prachtig. We scooteren naar het sfeerrijke polderdorpje Booitshoeke, neem een eerste foto van het met mozaïek gekleurde kasseientapijt voor het bijzondere kerkje. We maken een ommetje via Veurne, en vrij en vrolijk scooteren we door een charmant stukje westhoek ” alias Bachten de Kupe “ naar  Adinkerke.. Hier, eventjes opgepast, we moeten het kanaal Plassendale- Duinkerke over. Over de brug volgen we  richting De Moeren. Zo scooteren we rustig en genietend de cabourduinen binnen. Deze duinen vormen een oase van rust, een uniek, ongerept stukje natuur,  een van de best bewaarde fossiele duingebieden van Noordwest-Europa. Sommige delen van dit 107.5 hectare groot gebied zijn al 5000 jaar oud. Ze hebben dan ook een grote ecologische waarde en genieten bijzondere bescherming. Deze duinen vormen een paradijs voor natuur en vogelliefhebbers. Bemerk de Haflingerpaarden , ontdek dit waardevol broos stukje natuur!! De “dorstigen” laven ? Eventjes de sfeer opsnuiven ?  Dat kan, in de herberg “ Au retour de la chasse’’. Na dit werk van barmhartigheid rijden we idyllisch verder.

Bienvenue , nous sommes en France !!

Vlotjes en al scooterend vervolgen we onze weg, rijden door Ghyvelde, naar Les Moeres. Onderweg genieten we van het “blootland”, een erg laag gelegen gebied, met vlakke en weidse uitzichten tot aan de horizon. Honger, dorst ? Op ontdekking maar….Hier en daar liggen( verscholen) authentieke  cafétjes. Picon  – Ricard  –  des tartines –  des crepes  en allemaal aan democratische prijsjes.

Vol jolijt steken we opnieuw de grens( “ de schreve”) over. West-Vlaanderen binnen!!  Groene weiden, grazende koeien, een hoeve en in de verte een kerktoren geven ons een nostalgisch gevoel. De rust wordt hoogstens onderbroken door een tuffende tractor. Enjoy!!! Zo scooteren  we Houtem, één van de 50 mooiste dorpjes van Vlaanderen binnen. De omgeving is als dorpsgezicht erkend.  De 16- eeuwse Onze-Lieve-Vrouw- Hemelvaartkerk en de 17- eeuwse pastorie zijn als monument beschermd. En “passent” rijden we voorbij ’ t Klein Plezier. Een volks cafétje waar de tijd is blijven stilstaan. Geen stress , hier enkel rust en eenvoud. Neem plaats op het gezellige terrasje!

En nu “buzze” geven…., naar Bulskamp, vandaar naar Steenkerke ( opgepast, we moeten wel de drukke Ieperse Steenweg over), naar Eggewaartskapelle…Allemaal Polder- Plattelandsdorpjes. Hoor de stilte, zie de charme van het platte land.  In het dorpje Lampernisse, het stilste dorp van de Westhoek en gelegen tussen de uitgestrekte beschermde komgronden en prachtige historische poldergraslanden gaan we off road en nemen de veldwegel naar de Oude Zeedijk, vandaar via het Oude Aa-pad  naar Rousdamme. Behendig nemen we de hindernissen, brugje over, brugje onder. Vervolgens via het Sinte-Katharina Kapellepad naar het Kastanjepleintje , met links van ons de observatietoren .

T’ Antoontje komt in zicht!!!! T’ Peerdt riekt zien stal!!!

In de zon en uit de wind, nestel u, proef onze huisgemaakte picon, Afrikaanse Braai en geniet na van dit ongelooflijk avontuur .  

Ben je een grote liefhebber van ambachtelijke kazen, reserveer dan een bezoek bij De Moerenaar.

ps : ps : we raden dagtrips af voor jongeren minder dan 6 jaar.

Klik hier voor meer info over De Moerenaar